Regler for fremleje

Overvejer du at fremleje din bolig? Så er der et par fremleje regler, som er vigtige at have styr på først. Hos Kereby har vi gjort det så let som muligt for dig og samlet en oversigt over, hvilke regler for fremleje der gælder.

Kereby fremleje

Hvad vil det sige at fremleje?

At fremleje sin bolig vil sige, at du udlejer den bolig, som du selv bor til leje i. Det vil sige, at der er tale om en lejer, som fremlejer til en anden lejer i en periode. Der er altså tale om to lejere.

Ved fremleje kan der både være tale om fremleje af hele boligen eller dele af boligen.

 

 

Fremleje af dele af boligen

Ifølge lejeloven har lejer ret til at fremleje op til halvdelen af lejemålets beboelsesrum, såfremt lejeren stadig selv bor i lejemålet. Her behøver lejer ikke at bede om tilladelse til at fremleje dele af boligen ud, men skal straks sende en kopi af underskrevet og dateret fremlejekontrakt til udlejer. 

 

 

Fremleje af hele boligen

Ved fremleje af hele boligen må lejer fremleje i op til to år, dog skal tre betingelser opfyldes:

  1. Lejemålet må ikke udlejes til erhverv eller lignende, men skal udelukkende være til beboelse.
  2. Lejer skal have saglig grund til fravær, og fraværet må kun være midlertidigt. Fraværet kan skyldes eksempelvis sygdom, studieophold, forretningsrejse eller anden midlertidig flytning i forbindelse med erhverv.
  3. Der skal som minimum være 13 beboelseslejligheder i den pågældende ejendom.

Hvis én af ovenstående punkter ikke opfyldes, kan udlejer modsætte sig fremlejeforholdet. Som udgangspunkt kan du altid modsætte dig fremlejeforholdet, hvis der er en saglig grund. Dette kan eksempelvis være hvis lejeaftalen ikke overholdes. Du har endvidere pligt til at modsætte dig fremlejeforholdet, hvis der bor for mange personer per beboelsesrum i lejemålet. Hvis ikke fremlejeforholdet modsættes, og du som udlejer ved, at der bor for mange i lejemålet, kan du blive straffet i form af en bøde.

 

 

Fastsættelse af husleje ved fremleje

Ved fremleje af lejlighed er der også regler, når det kommer til fastsættelse af husleje. Som udgangspunkt skal den der fremlejer, følge det samme regler for husleje som udlejeren af lejemålet.

Det vil sige, at huslejen skal stemme overens med værdien af lejemålet. Værdien kan afhænge af faktorer såsom beliggenhed, størrelsen på lejemålet og lejemålets stand. Her kan den der bor til fremleje gå til Huslejenævnet og bede om en vurdering af lejemålet, hvis vedkommende synes at huslejen ligger for højt.

Hvis der er tale om delvis fremleje af eksempelvis et værelse og ikke hele lejemålet, gælder de samme regler for fastsættelse af huslejen. Den der bor til fremleje skal også betale for sit forbrug foruden huslejen.