Boligsikring beregning

Er du i tvivl om, hvordan der beregnes boligsikring? Hos Kereby har vi lavet en boligsikring beregning, så du hurtigt og nemt kan få et overblik over, hvor meget du kan få i tilskud.

For at få boligsikring skal du nemlig først og fremmest opfylde en række regler, hvilket kan være svært at finde rundt i. Så læs med her og bliv klogere på de forskellige boligsikring regler.

boligsikring

Hvad er boligsikring?

Boligsikring, også kendt som boligydelse eller boligstøtte, er et økonomisk tilskud, som skal hjælpe personer med betaling af deres husleje. I Danmark har vi kunnet tilbyde boligsikring siden 1960’erne.

Det blev dengang vedtaget i Folketinget, da mange lejere oplevede, at deres husleje blev sat op, og de ikke længere havde råd til at betale det fulde beløb og blive boende. Boligsikring blev derfor indført for at sørge for, at lejerne kunne betale deres husleje og derved blive boende. Det vil sige, at boligsikring er en støtte, der siden 1960’erne har været en vigtig ydelse for mange.

Boligsikring er et tilskud udelukkende til betaling af husleje og ikke til forbrug som eksempelvis vand, varme og el. Det beløb, som du får udbetalt i forbindelse med boligsikring, er skattefrit. Beløbet varierer ud fra flere forskellige faktorer, og kan derfor være meget forskellig fra person til person.

boligsikring

Hvem kan få boligsikring?

Som udgangspunkt kan alle, der bor til leje, søge om boligsikring, såfremt vedkommende ikke modtager en social pension. Dette indebærer dog ikke førtidspensionister, som er tilkendt førtidspension efter 1. januar 2003.

Det vil sige, at boligsikring kan opdeles efter, om du er folkepensionist, førtidspensionist eller ikke er pensioneret endnu. Hvis du er førtidspensionist eller ikke er pensionist, så er der nogle regler, du skal opfylde, for at få boligsikring:

  • Lejemålet skal være en helårsbolig
  • Lejemålet skal have sit eget køkken
  • Lejemålet skal have indlagt vand og afløb til spildevand
  • Den månedlige husleje skal være på minimum 2.008 kr. og maksimalt 6.925 kr.
  • Du skal have fast opholdstilladelse i Danmark

For at få boligsikring, skal du søge gennem Udbetaling Danmark, som også vil stå for beregning og udbetaling.

boligsikring

Boligsikring regler

Der er en række boligsikring regler, som dikterer, hvor meget en person kan få udbetalt i tilskud. Beløbet varierer nemlig fra person til person på baggrund af nogle forskellige faktorer:

  • Størrelsen på lejemålet
  • Størrelsen på huslejen
  • Antal beboere i lejemålet (herunder antal hjemmeboende børn)
  • Husstandens samlede indkomst og formue
boligsikring

Størrelsen på lejemålet

Størrelsen på lejemålet spiller en rolle, når det kommer til, hvor meget du kan få i boligsikring. Det skyldes, at du kun kan få støtte op til et vis antal kvm. i lejemålet.

Hvis du eksempelvis bor alene, vil din boligsikring blive beregnet ud fra lejemålets første 65 kvm. Det vil sige, at hvis du bor alene i et større lejemål på eksempelvis 75 kvm., så vil du kun få støtte for lejemålets 65 kvm. Hvis I derimod er flere der bor sammen i lejemålet, vil der blive medregnet boligsikring for 20 kvm. per person udover de 65 kvm.

Størrelsen på huslejen

Størrelsen på huslejen spiller også en rolle i forhold til, hvor stor en støtte du kan få. For at kunne få boligsikring skal din husleje ligge på minimum 2.008 kr. og maksimalt 6.925 kr. månedligt. Er din husleje højere end 6.925 kr. om måneden, hvilket svarer til 83.100 kr. om året, så vil du ikke være berettiget til at få boligsikring. Hertil kan der dog være undtagelser, hvis du eksempelvis har hjemmeboende børn under 18 år. 

boligsikring

Antal beboere i lejemålet

Antallet af beboere i lejemålet har også indflydelse på din boligsikring. Hvis man bor flere sammen i lejemålet, så er det kun én af beboerne, som kan søge om boligsikring. Her vil boligsikringen blive sendt direkte til boligadministrationen og fratrukket den månedlige husleje, eller sendt til én af beboerne. Her vil det være et indbyrdes ansvar blandt beboerne, at få delt boligsikringen ligeligt ud.

Antallet af hjemmeboende børn under 18 år kan dog have en indflydelse på størrelsen af boligsikringen. Hvis der bor flere børn i lejemålet, er der nemlig mulighed for en større boligsikring, da indkomstgrænsen stiger fra andet barn indtil fjerde barn i lejemålet.

De hjemmeboende børns indkomst tæller ikke med i beregningen om boligsikring efter en lovændring fra 2019. Det betyder, at barnets indkomst eller formue ikke påvirker, hvor meget du kan få i boligsikring.

Husstandens samlede indkomst og formue

Husstandens samlede indkomst og formue vil også have en indflydelse på størrelsen af boligsikringen. Her vil indtægten og formuen af hjemmeboende børn under 18 dog ikke tælle med.

Her vil der blive taget udgangspunkt i oplysninger vedrørende personlig indkomst, aktieindkomst, positiv kapitalindkomst såvel som formue over minimumsgrænsen fra alle beboere i husstanden, som er over 18 år.

I tilfælde hvor husstandens indkomst ændrer sig fra måned til måned, vil størrelsen på boligsikringen ligeledes variere. Ligeledes vil støtten reguleres ud fra indkomstændringen, hvis du får penge tilbage i skat.

boligsikring

Hvordan beregnes boligsikring?

Beregning af boligsikring kan gøres på borger.dk, hvor du også skal udfylde din ansøgning, for at kunne blive berettiget boligstøtte.

Hvis du gerne vil have en fornemmelse af, hvor meget du kan få i boligsikring, skal du tage først og fremmest tage udgangspunkt i størrelses på lejemålet. Hvis du bor alene, kan du få boligsikring på et lejemål op til 65 kvadratmeter. Hvis lejemålet er større, vil huslejen blive reduceret tilsvarende, så hvis du eksempelvis bor på 75 kvadratmeter, bliver huslejen reduceret 65/75 af den oprindelige leje. Har du en husleje på 8.500 kr. skal du dividere denne husleje med 75 og så gange med 65.

Er I er flere i lejemålet, vil der blive medregnet yderligere boligsikring for 20 kvm. per person.