Hvilke forsikringer skal man have i en lejlighed?

Når man flytter ind i en lejebolig, er der pludselig mange forsikringer, man skal forholde sig til. Men hvilke forsikringer skal man have i en lejlighed?

 

Hos Kereby har vi lavet en nem oversigt, så du hurtigt kan få overblik over, hvilke forsikringer der er vigtige at tegne, når du bor til leje:

  • Med en indboforsikring er du dækket, hvis der skulle ske skade på dine ting efter eksempelvis en brand eller vandskade.
  • En ansvarsforsikring går ind og dækker, hvis du eksempelvis kommer til at forvolde skade på andres ting eller person.

 

Indboforsikring

Det er altid en rigtig god idé at tegne en indboforsikring, uanset om du bor til leje i en lejlighed, i et enkelt værelse eller har en ejerbolig.

Med en indboforsikring er du dækket, hvis der skulle ske skade på dine ting efter eksempelvis  en brand eller vandskade. Ligeledes dækker din indboforsikring også, hvis du er nødsaget til at blive genhuset grundet en større skade i lejligheden. Derudover dækker indboforsikringen også, hvis der er indbrud i lejemålet, og dine ting bliver stjålet.

Hvis du flytter hjemmefra før du er fyldt 21 år, vil du typisk stadig være dækket af dine forældres indboforsikring. I nogle tilfælde gælder dette kun, indtil du fylder 18, så det afhænger af, hvor forsikringen er blevet tegnet. Dette gælder dog kun, hvis du bor alene.

Bor du til leje sammen med din partner, ægtefælle, børn eller en roommate, vil de typisk også være dækket af den samme indboforsikring som dig. Der er derfor ikke nogen grund til, at I er to, der tegner en indboforsikring, hvis I bor sammen.

Hvis du bor til leje, har udlejer kun pligt til at forsikre fast inventar såsom gulvet eller hårde hvidevarer, medmindre andet er blevet aftalt i jeres lejekontrakt. Derfor er det altid en god idé at få tegnet en indboforsikring.

Du skal dog huske på, at hvis din boligsituation ændrer sig, fx hvis der flytter en ny person ind i lejligheden, så skal dette oplyses til dit forsikringsselskab. Dette skal gøres, så der kan foretages eventuelle ændringer i din forsikring, så du kan fortsætte med at være forsikret så godt som muligt.

Prisen på din indboforsikring afhænger af en række forskellige faktorer. Prisen varierer alt efter hvor mange værdigenstande du har, hvor mange der bor i lejligheden, jeres adresse, hvilken etage I bor på osv. Typisk foregår betalingen årligt, men det kan også betales månedligt, hvis dette foretrækkes.

 

 

Ansvarsforsikring

De fleste indboforsikringer vil typisk også indeholde en ansvarsforsikring. En ansvarsforsikring, også kaldet ansvarsdækning, går ind og dækker, hvis du eksempelvis kommer til at forvolde skade på andres ting eller person. Med en ansvarsforsikring skal du ikke selv tage stilling til, hvorvidt du er forpligtet til at betale erstatning, da dit forsikringsselskab vil gøre dette for dig. Det er derfor vigtigt, at du kontakter dit forsikringsselskab, hvis du modtager et erstatningskrav, så de kan hjælpe dig.

Har du eksempelvis et motorkøretøj såsom en bil, motorcykel eller knallert, er det lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring. Har du et motorkøretøj, som din bank har lånt dig penge til, kan du blive bedt om også at tegne en kaskoforsikring.

Du skal dog være opmærksom på, at din ansvarsforsikring ikke dækker, hvis du eksempelvis har lavet en skade, fordi du er fuld, hvis du laver skade på dig selv eller egne ting, erhvervsrelaterede skader eller skader du har lavet med vilje.