Opdatering af butiksfacade på Åboulevard 48

På Åboulevard 48 står en imponerende bygning fra 1880, tegnet af murermester og arkitekt Niels Olaus Mynster. Olaus Mynster var som murermester bl.a. med til at bygge Københavns Rådhus, Centralpostbygningen samt Magasin du Nord, og Åboulevard 48 var hans første projekt som arkitekt.

 

Ejendommens arkitektur er inspireret af den italienske renæssance med detaljer som den elegante karnap og den overdådige hovedgesims, der er større end de fleste andre i byen.

 

Som mange københavnske ejendomme blev stueetagen fra starten indrettet til forretninger, og gennem tiden har den huset et bredt udvalg af erhverv. Fra Café Tramway i begyndelsen af 1900-tallet til en isbar og boghandel i 1930’erne – og senere et solcenter i 1990’erne. Senest har her ligget to restauranter, hvoraf den populære Liban Cuisine stadig har til huse i det ene lejemål.

I 1960’erne blev butiksfacaden gennemgribende ombygget, hvilket ændrede bygningens udseende markant. Vindueshullerne blev udvidet for at imødekomme forretningernes behov for synlighed, og en del af facaden blev trukket tilbage. Hovedindgangen blev lavet i glas, og bygningens bærende søjler blev skjult bag facadeplader.

Både ombygningen og de efterfølgende udskiftninger af erhvervslejere satte over tid deres præg på facaden, hvilket resulterede i en struktur, der fremstod rodet og uensartet. Vinduerne flugtede ikke længere i toppen, og facaden havde fået et udtryk, der ikke forenede de to erhvervslejemål i bygningen

Da lejemålet i venstre side havde stået tomt i en periode, blev der i foråret 2024 truffet beslutning om at renovere både lejemålet og facaden. Målet var at skabe en moderne og funktionel ramme for en kommende erhvervslejer, samtidig med at bygningens helhedsudtryk skulle forbedres. Et tværfagligt team af projektudviklere, arkitekter og udlejningseksperter lagde en plan, hvor funktionalitet og æstetik gik hånd i hånd.

Facaderenoveringen er inspireret af Mynsters oprindelige tegninger, og tager både højde for bygningens historiske udseende og de moderne krav om synlighed og funktionalitet fra en moderne erhvervslejer.

Søjler er blevet genopført ved hjørneindgangen, og de tidligere skjulte bærende søjler er nu synlige i facaden, hvilket genopretter bygningens oprindelige karakter. Vinduerne er trukket frem i facaden, og murerkvadrerne er genetableret i et flot mønster, der skaber symmetri og balance. Der er hertil installeret mahognivinduer med trelags glas, som forbedrer energieffektiviteten, mens den æstetiske værdi er bevaret. Indvendigt er lejemålet i venstre side blevet opdateret med moderne faciliteter.

Resultatet er et erhvervslejemål, der skaber de rette rammer for en moderne erhvervslejer og en harmoniseret facade, der både respekterer bygningens historiske karakter og danner et flot fundament for ejendommen.