Forskel på indskud og depositum

Når du flytter ind i en lejebolig, medfølger der mange udgifter, som du pludselig skal forholde dig til heriblandt indskud og depositum. Hertil kan du måske undre dig, er indskud og depositum det samme. Svaret er nej. Der gælder forskellige betingelser ved de to ting. Men hvad er forskellen på indskud og depositum egentlig?

 

Hos Kereby har vi gjort det nemt for dig ved at lave en oversigt, hvor du kan læse mere om forskel på indskud og depositum.

forskel på indskud og depositum

Depositum

Et depositum kan opkræves ved leje af et beboelseslejemål. Det er et beløb, som du betaler til din udlejer ved indflytning af lejemålet. Udlejer holder på beløbet og betaler det tilbage ved fraflytning, når flytteomkostninger som eksempelvis maling er gjort op.

Man kan sige, at et depositum svarer til udlejers sikkerhed ved udlejning af lejemålet. Med depositummet kan udlejer nemlig være sikker på at få dækket udgifterne til eventuelle skader, hvis du ikke afleverer lejemålet i den forventede stand ved fraflytning.

Udlejer kan kræve depositum svarende til tre måneders husleje.

 

 

Indskud

I visse tilfælde skal der betales et indskud, når du flytter ind i et lejemål. Et indskud svarer til alt det, som du skal betale, når du flytter ind i et lejemål. Det vil sige, at det er summen af dit depositum og forudbetalt leje. Forudbetalt leje er din husleje, som du betaler på forskud. Her kan udlejer bede om en forudbetalt leje svarende til tre måneders husleje.

Idet der ikke er tale om forudbetalt leje, vil det sige, at du ikke har mulighed for at bo i lejemålet svarende til prisen på dit indskud, efter du har opsagt dit lejemål.  I stedet skal du fortsætte med at betale din husleje i opsigelsesperioden.

Ifølge almenlejeloven kan der som udgangspunkt kræves indskud hvis du flytter ind i en bolig, som er etableret med offentlig støtte.

Indskuddet skal kunne dække 2% af bygningens pris, hvortil prisen for den enkelte lejer fordeles ud per kvadratmeter bolig. Det vil sige, at størrelsen på dit lejemål bestemmer, hvor meget du skal betale i indskud.

Ved fraflytning er du ikke garanteret at få hele dit indskud tilbage, da indskuddet kan bruges til at modregne det beløb som lejer skylder for eventuel istandsættelse.

 

Indskud vs. depositum 

De vigtigste forskelle på indskud og depositum som er værd at huske, er måden de to beløb udregnes på.

I et lejemål, som er omfattet af lejelovens regler, kan udlejer opkræve et depositum svarende til maksimalt tre måneders husleje.

I en bolig, som er omfattet af almenlejelovens regler, og hvis boligen er opført med offentlig støtte, kan udlejer opkræve indskud svarende til 2% af bygningens samlede pris. Dette indskud fordeles til alle beboerne i ejendommen, hvortil den enkelte lejer opkræves i forhold til størrelsen på deres lejemål.

Hvis der nu er tale om en bolig, som er omfattet af almenlejeloven, men som ikke er blevet opført med offentlig støtte, kan der her opkræves depositum svarende til maksimalt tre måneders husleje.